Van Maastricht naar Hengelo.

Als je thuis omringd wordt door 4 dames – 3 dochters en een partner – is het wel handig als je een allround klusser bent. Collega Rob Hubert heeft deze zomer weer een grote wens van de dames in vervulling gebracht en een prachtig zwembad in de tuin aangelegd. Hij draait zijn hand niet om voor het ontwerp én de technische uitvoering.

Als kind was Rob al gefascineerd door de techniek. Zijn jongensdroom was vliegtuigontwerper worden! Later realiseerde hij zich dat hij in het kleine Nederland waarschijnlijk weinig kans zou maken voor deze bijzondere functie. Zijn keuze viel uiteindelijk op de studie architectuur aan de TU Eindhoven. Na een succesvolle afronding en na een paar omzwervingen bij kleine architectenbureaus, kwam Rob ruim 19 jaar geleden in dienst bij SATIJNplus Architecten.

Van assistent-ontwerper naar projectleider
‘Ik was aangenomen als assistent-ontwerper, maar door mijn brede interesses rolde ik in de functie van projectleider. De fases ná de esthetische vormgeving, boeide en boeit mij nog steeds in grote mate. De uitdaging ligt voor mij iedere keer weer in de vertaling van ontwerp naar techniek: hoe kunnen we het ontwerp van de architect, bouwkundig en technisch realiseren. Met een optimaal proces én binnen het gestelde budget? Een super interessant traject.

In mijn functie behartig ik niet alleen de belangen van ons bureau, maar zeker ook die van de opdrachtgever. Gedurende het proces bewaak ik de afspraken, de planning en de kosten conform de aan ons gegunde opdracht. Als de bekende ‘helikopter’ hang ik boven het project en die rol bevalt me wel’, vult Rob lachend aan.

Aan welke projecten kijkt Rob met plezier terug?
Uit de losse pols roept Rob; ‘de renovatie van de industriële gebouwen op het ENCI-terrein, de renovatie en nieuwbouw van het sportcentrum van de Universiteit Maastricht en de herbestemmingsprojecten zoals de kerk in Helmond, het klooster in Sterksel of de Acropolis in Megen. En een heel recent project; de realisatie van het multifunctionele centrum ‘Het Westhoes’ in de kerk Heilust in Kerkrade. Het nieuwe gemeenschapshuis in de kerk is een geweldige boost voor deze wijk’.

Van Maastricht naar Hengelo
Rob vervolgt; ‘wij zijn uiteraard trots op onze pareltjes in Maastricht die veel aandacht krijgen van het publiek en de media. Zoals de Dominicanenboekhandel of het Kruisherenhotel. Unieke projecten die niet iedere dag langskomen, maar die zodanig inspirerend zijn dat zij aanleiding zijn voor andere opdrachten elders in het land.

Zo heeft het Kruisherenhotel als inspiratiebron gediend voor de hoteleigenaar van het monumentale Hotel-Restaurant ’t Lansink in Hengelo, gevestigd in een voormalig theehuis uit 1916. De huidige eigenaar wilde Hotel ’t Lansink uitbreiden met een dependance van 11 kamers in een monumentaal pand aan de overkant van de straat. Een voormalige bakkerij annex winkel.

Na zijn verblijf in het Kruisherenhotel zocht de hoteleigenaar contact met de architect, onze Rob Brouwers. Na wederzijdse kennismaking en enkele bezoeken aan Hengelo, werd ons de opdracht gegund. Ik werd de verantwoordelijke projectleider en eerste contactpersoon voor het project. Een rol die de opdrachtgever niet gewend was. Het heeft even geduurd voordat de ambitieuze opdrachtgever ook volledig vertrouwen in mij had. Maar dat is gelukt!
De voormalige bakkerij is nu een schitterende hotelaccommodatie met dezelfde grandeur als ’t Lansink. Inmiddels zijn wij al weer druk bezig met een vervolgopdracht in Hengelo. Hoe mooi is dat!’

Wat is er veranderd in 19 jaar?
 ‘De opgaves zijn niet wezenlijk veranderd, wel de werkmethodiek. Sinds 2012-2013 gebruiken wij het softwareprogramma Revit. Revit heeft het 3D-werken veel toegankelijker, efficiënter, effectiever en visueel aantrekkelijker gemaakt. De toepassing van deze softwareontwikkeling in de bouw heeft wel lang geduurd. Zeker als je weet dat ik in 1995 mijn afstudeerproject al helemaal in 3D uitgewerkt heb.’ Dat bevestigt weer dat ‘techniek’ echt Rob zijn ding is 😉

Lees meer

van SATIJNplus Architecten