Gezondheidscentrum Helmond2018-11-07T09:27:48+00:00

Project Description

GEZONDHEIDSCENTRUM HELMOND

Van kerk naar healing environment.

HEALING ENVIRONMENT

Samen met Groepscare heeft SATIJNplus zich gericht op
het ontwerpen van een gezondheidscentrum in de Sint Leornarduskerk.

,Om een gebouw te kunnen behouden, moet het worden veranderd’,
was het motto. De uitdaging was om de strenge kerkruimte
tot een ‘healing environment’ om te bouwen,
dat ook toegankelijk is voor bezoekers die niets met
het christelijk geloof hebben.

Het ontwerp voor het interieur van de Sint Leonarduskerk
laat zien dat toevoegingen eigentijds en duidelijk zichtbaar kunnen zijn,
zonder dat ze detoneren.

REVERSIBEL

Er is een compleet nieuw gebouw van drie verdiepingen aan de binnenkant
van de kerk geplaatst; het gezondheidscentrum staat volledig los
van de wanden in de kerk zodat de structuur van de kerk ongeschonden is gebleven.
Het ontwerp is dus vrijwel geheel reversibel.

De plasticiteit van het nieuwe volume en de kleuraccenten
verzachten de strenge baksteenarchitectuur, terwijl de gewelven
op de galerijen en in het nieuwe trappenhuis
de bezoeker er altijd aan herinneren in
een bijzondere ruimte te zijn.