Vakantiesouvenir.

Geen prullaria, maar een beleving dat bij thuiskomst een fijne herinnering is en stof tot nadenken geeft.   

Theatrale beleving 

Onze vakantie vond in Zuid-Frankrijk plaats. Op de dagen dat we de hitte konden trotseren bezochten we erfgoed in de omgeving. Ditmaal het Romeins theater van Orange: Théâtre antique d’Orange in de Provence in Zuid-Frankrijk. Een van de best bewaard gebleven theaters uit het Romeinse Rijk met een fantastisch ‘scaenae frons’. Het theater is circa 2000 jaar oud en sinds 1824 dankzij restauratiewerkzaamheden weer in functie.   

“In een opwelling, zoals een souvenir, kochten we tickets voor de Nederlandse band ‘Within Temptation’ die een dag later zou optreden. Een geweldige avond en concert volgden!”

   

Natuurlijke materialen 

Het theater is door het Romeinse Rijk opgebouwd uit natuurlijke materialen; zandstenen van lokale groeven en lokaal hout om het toneel en het publiek te beschermen tegen weersomstandigheden. Geen fossiele brandstof of elektriciteit kwamen te pas aan de bouw. Hoewel de hoeveelheid zandsteen in 2000 jaar niet is aangevuld, is de impact van het gebouw van het theater laag.   

 

Sober en doelmatig 

Het comfort is afhankelijk van het weer. Het theater is het hele jaar te bezoeken en in de zomermaanden daadwerkelijk als theater in gebruik. Er is geen ventilatie, koeling en verwarming aanwezig, alleen wat noodzakelijk is voor het optreden, de artiesten en noodtoestanden. Tijdens het concert neem je plaats op de stenen zitbanken. Heb je dorst? Dan bestel je drinken bij een medewerker met een mobiele drinkrugzak. Deze sobere insteek maakt de negatieve invloed van vandaag ook zo laag mogelijk.  
Tot voor kort was er geen techniek beschikbaar. Sinds 2006 is een toneeldak, dat uit glas en metaal bestaat toegevoegd. De toneelmuur is beschermd en verlichting kan opgehangen worden. Nieuwe toevoegingen zijn efficiënt en effectief ingezet, hoewel de inzet van glas en metaal de ecologische voetafdruk van het gebouw heeft verhoogd.  

 

UNESCO 

De maatschappelijke waarde van het theater is groot en staat sinds 1981 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het indrukwekkende gebouw is voor iedereen toegankelijk.   Het Romeinse theater laat zien dat we er allemaal belang bij hebben om gebouwen zo lang mogelijk door te bestemmen, te intensiveren en functies te vermengen. In dit geval een openluchtmuseum en theater. Ondanks dat het theater veel van haar tierlantijn verloren heeft, biedt het een bijzondere ambiance dat wereldwijd wordt omarmd.  

 

Onze gezamenlijke uitdaging 

Of een gebouw duurzaam is, hangt af van de handelingen die we doen en keuzen die we maken. De gebruiksduur van een gebouw zo lang mogelijk maken helpt bij het verduurzamen van onze leefomgeving, maar is niet genoeg. Elk bouwmateriaal, elke handeling kost energie. Dit geldt voor materialen met of zonder biologische oorsprong. We moeten er samen voor zorgen dat de materiaalimpact binnen elk project zo laag mogelijk is. Dat de hoeveelheid techniek en comfort ter discussie staan en de maatschappelijke waarde van het vastgoed zo groot mogelijk wordt, is evident. 

 

Een souvenir voor altijd 

Dagelijks zijn wij betrokken bij het verduurzamen van erfgoed en bestaand vastgoed. Het ontwerpen aan een zo lang mogelijke gebruiksduur van bestaand vastgoed is een bewuste duurzame keuze. Tegelijkertijd zijn er meerdere factoren die de impact op onze aarde bepalen.  

Een weergaloos bezoek aan dit 2000 jaar oude theater bevestigt en herinnert mij hieraan.  

 

De vakantie zit erop, we pakken de draad weer op!    

Welk souvenir heb jij meegenomen?   

   

 

 

 

Lees meer

van Omayra Mingels