“Technologie voor jong en oud”

Op de valreep van 2018 waren wij te gast bij het huurdersoverleg ‘Wijkvernieuwing mijnwerkerskolonie Oude Egge Brunssum’. De bestaande woningen in deze wijk  worden vervangen. De nieuwe bewoners werden door ons getrakteerd op een zogenaamde ‘Virtual Reality’ (VR)-presentatie. Met een VR-bril maakten de huurders een unieke wandeling door hun -nog niet gerealiseerde- nieuwe woning. Dit werd positief ontvangen en erg gewaardeerd!

De Oude Egge ligt in Brunssum-Oost, op loopafstand van het centrum van Brunssum. De wijk is ca. 100 jaar geleden ontworpen en in de afgelopen jaren al verschillende keren gerenoveerd. Helaas voldeden de woningen niet meer aan de hedendaagse comforteisen. Weer renoveren bood geen duurzame oplossing voor een deel van de woningen. Uiteindelijk heeft de woningcorporatie Weller in overleg met haar adviseurs en het huurdersoverleg gekozen voor een wijkvernieuwing.

Woningen waar behoefte aan is
De wijkvernieuwing omvat 138 woningen, waarvan 121 huurwoningen en 17 koopwoningen. Het vervangende nieuwbouwprogramma is zeer gevarieerd en bestaat uit:
– 24 levensloopbestendige woningen
– 75 compacte woningen met 2 of 3 slaapkamers voor kleine huishoudens en senioren en
– 29 grote gezinswoningen met 3 of meer slaapkamers.

Met deze differentiatie wordt tegemoet gekomen aan een maatschappelijke behoefte om meer woningen te realiseren voor  (oudere) alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. In alle woningen wordt niet alleen geïnvesteerd in een groter wooncomfort maar natuurlijk ook in een lager energieverbruik. De woningen worden aangesloten op het warmtenet van Mijnwater BV. Zo kan het projectgebied vóór 2024 van het gas af.

Dit grootschalige wijkvernieuwingsproject is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Brunssum, Weller, de Huurdersoverleggroep Oude Egge en vele bewoners. Ons bureau is verantwoordelijk voor het ontwerp en de BAM realiseert de bouw van het project. Meer informatie over dit project is beschikbaar op de website van Weller.

 

 

Lees meer

van Ruby Willems