Bexdelle

Verduurzaming van sociale woningbouw.

Monotoon & Grootschalig.

De bestaande gebouwen staan solitair in de parkachtige omgeving. De architectuur is monotoon, grootschalig en in het verleden is door middel van kleur geprobeerd de architectuur op te leuken.

In het nieuwe ontwerp worden de anonieme solitaire woonblokken getransformeerd naar kleinschalige, open en sfeervolle volumes. Waarin we de aanwezige karakteristiek accentueren en de relatie met het omliggende park versterken.

Zo worden de morfologische sprongen tussen de blokken geaccentueerd door het kleurverschil in het stucwerk. Dit zorgt voor een kleinere schaalbeleving van de blokken. De plint met bergingen en garages zal zich in kleur en materiaal onderscheiden van de bovenliggende verdiepingen met woningen. Daarnaast wordt het ritme en de samenhang in de gevel versterkt door de nieuwe indelingen van de ramen.

Energietransitie.

De gebouwschil wordt volledig ingepakt, hierdoor zijn de woningen straks optimaal geïsoleerd en neemt het comfort toe. Met behulp van zonwering aan de zonbelaste gevels wordt oververhitting voorkomen. De woningen worden nu collectief verwarmd met een centrale cv-ketel, dit zal voorlopig nog gebruikt worden. In een later stadium kunnen de blokken aangesloten worden op het Mijnwatersysteem en op die manier gasloos verwarmd worden.