Onze drie nieuwe talenten. Ze zijn welkom en voelen zich welkom
Boeien en binden van medewerkers begint bij dag een.
Ze staan aan het begin van hun carrière, vol met plannen of nog zoekende. Onze drie nieuwe talenten. Alle drie met verschillende vooropleidingen en andere dromen. Een ding hebben ze gemeen. De jonge dames zijn vorig jaar samen gestart en happy in Born! Maak kennis met Noa Knops, Anouk Venbruex en Nikki Peeters (op de foto van links naar rechts).
Waarom hebben ze gekozen voor SATIJNplus Architecten?
Daar bestaat geen twijfel over. Alle drie zijn ze eensgezind; vanwege de interessante restauratie, renovatie en transformatie projecten. Noa: “Deze projecten zijn zo anders en divers dan nieuwbouw. In een bureau met nieuwbouw is er meestal een bepaalde architectuurstempel. Dat zorgt er voor dat de gebouwen vaak hetzelfde eruit zien. Dat vind ik niet echt spannend.”
Een bestaand gebouw is een uitdaging
Anouk valt haar bij: “Een bestaand gebouw, monument of niet-monument is een gegeven. Je moet goed onderzoeken welke nieuwe functie er past binnen het gebouw en of het onder andere technisch en financieel haalbaar is binnen de randvoorwaarden. Dat betekent dat je vooral oplossingsgericht moet denken. Er is veel leegstand, daar ligt een mooie uitdaging voor de komende jaren. Hoe gaaf is het om daarbij betrokken te kunnen zijn.”
Anouk kiest voor vormgeving
Anouk is na haar HBO-opleiding Built Environment / bouwkunde vorig jaar gestart met de 4-jarige masteropleiding architectuur. Ze wil graag als vormgever/architect werken.
Via ZUYD Hogeschool is ze tijdens haar stage in contact gekomen met het aandachtsveld renovatie en met SATIJNplus Architecten. Intussen doet ze ervaring op als BIM-modelleur en leert ze de bouwtechnische kant van het vak kennen. Anouk: “Binnen dit bureau kan ik zoveel leren en groeien. Ik ben geïnteresseerd in duurzaamheid en specifiek in het gebruik van natuurlijke materialen. Het is een boeiende materie en ben benieuwd hoe wij afscheid gaan nemen van de fossiele materialen en hoe het gebruik van natuurlijke materialen zich zal ontwikkelen.”
Trots op twee diploma’s
Noa reageerde op de vacature van BIM-modelleur die ze via LinkedIn langs zag komen. Met een afgeronde MBO en HBO opleiding bouwkunde op zak, wilde ze in de praktijk aan de slag om werkervaring op te doen. Het klikte direct van beide kanten en Noa kon starten in Born. De architectuuropleiding heeft ze na veel wikken en wegen afgebroken. Voor nu was ze klaar met studeren. Op de vraag of ze al weet waar haar bijzondere interesse ligt, antwoordt ze: “de modelleurskant van het vak bevalt me bijzonder goed. Ik wil me t.z.t. graag specialiseren, maar eerst ontdekken welke mogelijkheden er allemaal zijn. Ben nu betrokken bij Huize Sint Theresia in Venray. Collega’s verwerken de bestande toestand in een 3D-model dat als basis kan dienen voor studie- of schetsontwerpen. Dit gebouw is namelijk niet meer in functie en men is op zoek naar een nieuwe bestemming. Zo zonde als dit gebouw niet meer gebruikt zou worden.”
Duale opleiding
De jongste van het drietal is Nikki. De achttienjarig volgt de duale opleiding via BouwTalent Zuid. Dat betekent dat ze twee dagen per week de opleiding Bouwkunde volgt en drie dagen per week bij SATIJNplus werkt. Dat bevalt haar super goed. Nikki: “Het bureau heeft een grote diversiteit aan projecten. Je leert echt heel veel. Ik weet nog niet waar mijn toekomst ligt, maar dat ga ik vast en zeker ontdekken.”
Bijzonder welkom
De drie dames hebben zich van begin af aan welkom gevoeld bij SATIJNplus Architecten. Anouk; “Namens ons drietjes kan ik wel zeggen dat wij ons direct op ons gemak voelden in deze organisatie. De collega’s zijn hulpvaardig en toegankelijk. Ze willen je altijd helpen en kunnen onze vragen heel goed toelichten en uitleggen. We worden ook betrokken in de planning en kunnen met de ervaren collega’s mee naar de projecten. Dat vinden we echt heel fijn. Voorlopig zijn wij hier nog niet uitgeleerd. Vervelen doen wij ons zeker niet.” Daarop wordt enthousiast geknikt.