Je reputatie zegt niet alles.

Soms maken opdrachtgevers opmerkingen die je liever niet hoort. Zoals laatst toen in de aanloop naar een selectie gezegd werd: ‘maar SATIJNplus Architecten zijn die wel innovatief en duurzaam genoeg voor dit project?’. Pff….

Innovatief en betrouwbaar gaan hand in hand.
Uiteraard heb ik dit direct rechtgezet en hier is een mooie samenwerking uit ontstaan. Als architectenbureau hebben wij een reputatie die gekenmerkt wordt door betrouwbaarheid, vakmanschap, klantgerichtheid en service verlenend. En daar zijn we trots op. Maar tegelijkertijd wordt dit ook wel gezien als degelijk en zoals uit bovenstaande opmerking blijkt, behouden en niet innovatief.

Prijswinnaars
Een dergelijke opmerking steekt en laat je nadenken. De afgelopen 10 jaar is het verduurzamen van bestaand vastgoed voor ons een dagelijkse bezigheid. Wij hebben meer dan 500 bestaande woningen duurzaam gerenoveerd naar energielabel A of beter, gasloos of energieleverend. Daarnaast zijn, naar ons ontwerp, legio, vaak monumentale, oude kantoorpanden, zorginstellingen, bedrijfspanden en kerken getransformeerd naar duurzame maatschappelijke instellingen, woningen, zorgvoorzieningen of gemeenschapshuizen. Variërend van spraakmakende (prijswinnende) ontwerpen tot ingetogen verfijnde ontwerpen, waar je bij een bezoek na oplevering het idee krijgt dat het gebouw altijd zo geweest is.

Verduurzamen? Vinden wij heel gewoon.
Innovatief & duurzaamheid, waarom staan we hier niet om bekend? Ik denk omdat wij het verduurzamen van gebouwen of het toepassen van nieuwe technieken en innovaties niet zien als een stokpaardje. Het is geen doel op zich. Wij werken vanuit een integrale visie op een project met het doel de levensvatbaarheid, uitstraling en samenhang van ons leef-woon en werkklimaat te vergroten. Het is onze missie om zorgvuldig om te gaan met de beschikbare grondstoffen en bewuste keuzes te maken die de impact van onze ontwerpen op het milieu, het klimaat en de maatschappij bepalen. Dit doen we samen met alle betrokken partijen: de opdrachtgever, gebruikers, gemeenten, omwonenden en uitvoerende partijen. Het is een teamprestatie waarin innovaties en duurzaamheid vanuit een heldere visie een onderdeel zijn. Waarin alle onderdelen in balans zijn en bijdragen aan het geheel.

Hoe wij dat doen? Onze 5 punten van Bouwen in Balans.
Maar in de praktijk blijkt dus dat we onze visie zichtbaarder mogen maken en meer mogen laten zien wat we allemaal doen. Want bovenstaande opmerking horen we liever niet. Voor ons is Bouwen in Balans gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  1. De levensloop van een gebouw is bepalend voor de manier van bouwen. Een ingreep in een monument is reversibel. We streven er naar om de materiaalkringlopen zoveel mogelijk te sluiten.
  2. In projecten zetten we materialen en energie zo efficiënt mogelijk in en veroorzaken we zo min mogelijk afval;
  3. Een gezonde gebouw is een duurzaam gebouw. We realiseren ontwerpen waar we ons veilig voelen, een gezond binnenklimaat ervaren en graag verblijven;
  4. Natuur inclusief bouwen is essentieel. Door synergie tussen gebouw en omgeving te realiseren versterken we het ecosysteem in de directe omgeving en creëren we toegevoegde waarde voor het vastgoed;
  5. Het leef- woon en werkklimaat is van ons allemaal. Sociale participatie draagt bij aan het succes van een project en speelt een belangrijke rol in de planvorming.

En om het nog concreter te maken hierbij enkele voorbeelden van innovatieve en duurzame elementen toegepast in onze projecten de afgelopen jaren:

  • Hout skeletbouw
  • CLT bouw (Cross laminated timber)
  • Groene daken
  • Damp open gevels
  • Circulaire demontabele balkons, interieurs en aan- en opbouwen
  • Biobased materialen, zoals cellulose, vlas, ecologische verven, leem
  • Een dak van luchtkussens (ETFE)
  • Gebouw geïntegreerde zonnepanelen
  • Non-toxische bouwmaterialen
  • Geïntegreerde nestkasten voor vogels en vleermuizen
  • Batterijopslag

De komende weken zullen we met enige (on)regelmaat de projecten waarin deze elementen verwerkt zijn met jullie delen. Eens kijken of we onze reputatie daarmee wat bij kunnen stellen 😉

Lees meer

van Martje van Horrik