Het baken van Valkenburg is niet meer.

Een monument, vele meningen. Samenwerking als oplossing.
Uit de serie ‘Dillema’s uit het werkveld van een (restauratie)architect’.

Een rijksmonument is een object waaraan cultuurhistorisch, wetenschappelijk of esthetische waarde gegeven wordt. Het heeft een rijke geschiedenis en talloze mensen hebben er op verschillende manieren binding mee.  

Het baken van Valkenburg is niet meer.
Dat bleek afgelopen weekend op tragische wijze wederom. Iedereen in Valkenburg en omstreken herkende de Wilhelminatoren van ver als ze terugkwamen van vakantie. Ze stonden ermee op als ze ’s morgens door het raam keken of zagen de baken van licht glinsteren op de Heunsberg in de donkere dagen vlak voor kerst. 

Ansichtkaart Wilhelminatoren via House of Cards.

Inwoner van Valkenburg én architect 

Ik voel me als inwoner van Valkenburg aan de Geul én architect in Limburg, op twee vlakken geëngageerd met de Wilhelminatoren. Dát het gebeurt, is zeer jammer. Maar hoe kan het gebeuren en wat heeft er allemaal geleid tot dit treurige resultaat? Het heeft geen zin om hier op voorhand conclusies en meningen over te vormen. Wat ik veel belangrijker vind, is dat we met zijn allen vooruit kijken en daar ook actief de samenwerking in op moeten zoeken.   

De stenen of de waardering? 

Veel te vaak zijn betrokken partijen verdeeld over de invulling en het gebruik van een rijksmonument. Of het nu gaat om een complete historische woonwijk, monumentale boerderij of een waardevol pand in de binnenstad. Als architect middelen we constant tussen bewoners, eigenaren en ambtelijke commissies. Ieder heeft vanuit zijn eigen ervaring een bepaalde voorkeur voor het rijksmonument, maar in deze hele discussie verliezen we de kernwaardes uit het oog.  

Inzetten op behoud 

Als nota bene een monumentale woning dermate aan het wegrotten is dat er over een paar jaar niets van overblijft, hoe belangrijk is de waarde in de stenen dan nog? Zet liever in op de waardering die mensen een gebouw geven als ze er fijn kunnen wonen, werken en/of recreëren. Zoek met elkaar naar de beste oplossing om het monument op die manier te behouden!  

Zwammen aanslag op de constructie.

Herbouw toren 

En de toren in Valkenburg? Wat houdt ons tegen om deze in hout te herbouwen? De vernieuwde baken van Valkenburg krijgt zijn waardevolle uitstraling met de kwaliteiten van hedendaagse duurzame bouwmethodieken. Een voorbeeld en hopelijk ook een wake-up call voor iedereen die net zoals ik geëngageerd is met monumentale objecten in ons mooie Heuvelland en daar omheen! 

 

Uitgelichte afbeelding: ergoedstem.nl

 

Lees meer

van Jeroen Gerekens