Een grens is eigenlijk een wens om verder te gaan.

Ondernemen over grenzen heen
“Wie aan de grens woont, groeit ermee op. Kent de gebruiken van de buren, kent hun cultuur. Grenzen betekenen dan geen belemmeringen, maar kansen. Kansen om samen te creëren. Samen te werken, over de grenzen heen. Dat doen Limburgers.”

Bovenstaande tekst komt uit de brochure van “Let’s Connect” van Connect Limburg. Een initiatief van de Provincie Limburg. Connect Limburg heeft de taak om Nederlands Limburg internationaal op de kaart te zetten als unieke en grensoverschrijdende regio.

“Limburgers zijn verbinders: bruggenbouwers die durven te denken in mogelijkheden.”
Herkenbaar? Ja. Samenwerken, verbinden, kennisdelen en respect hebben voor ieders kennen en kunnen zit ook in ons DNA. Dat moet je niet roepen, zo moet je werken.

Arrogante architect
Hoewel de laatste jaren het imago van de architect wellicht iets genuanceerder is geworden, denkt men vaak nog aan eigenzinnige, arrogante en betweterige mensen. Architecten zijn, in de ogen van velen, vooral bezig hun eigen plannen er doorheen te drukken en slaan het ontwerp hoger aan dan de gebruiksvriendelijkheid.

“Toch zijn er maar weinig creatievere, transformerende en directere manieren om de wereld letterlijk een betere plek te maken. Bijna niets beïnvloedt de kwaliteit van leven meer dan het ontwerp van onze huizen, onze scholen, onze werkplekken en de openbare ruimte.” Aldus Merel Pit in een artikel van enige tijd geleden.

Jezelf ondergeschikt maken
En dat brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee.
Wij nemen die serieus. Net als velen van onze ketenpartners, staan wij voor kwaliteit en hebben realistische ambities, toepasbaar in de nieuwe realiteit.

Arrogantie en betweterigheid, brengen ons in ieder geval nergens. Wel samenwerking en respect voor bouwpartners en collega architecten. Meerwaarde zien in elkaar en jezelf ondergeschikt maken waar dit in het belang is van het project. Of juist leidingnemen in de juiste fase.

Samen koffie drinken helpt.
Dit deden wij bijvoorbeeld bij de transformatie van de voormalige mijnsite in Genk, het huidige Thor Central. In opdracht van de gemeente Genk werkten wij samen met onze Belgische collega ELD Architects. Een gaaf project dat je zeker een keertje moet gaan bezoeken.

Twee kapiteins op een schip? Zeker niet.

Onze ervaring en kennis in transformatie is onze meerwaarde, maar t.a.v. constructie en installatietechniek is onze partner een topper. Vanuit onze Limburgse regio is samenwerking eenvoudig en constructief.

De twee bureaus zijn uiteraard verschillend, maar begrijpen elkaar. Soms vraagt dit nog een extra koffietje om uitdrukkingen en gewoonten uit te leggen. Fysieke afstand is geen bezwaar en ervaringen en kennisdelen in belang van het project en de opdrachtgever staan in ieder geval voorop.

Living in Funky Environments
Het werkt ook vice versa. Door de ervaring van L.I.F.E. (Living in Funky Environments), een Belgische ontwikkelaar, is er een doorbraak gerealiseerd in de ontwikkeling van het verkommerde (monumentale) Carrégebouw in Maastricht. L.I.F.E. heeft ervaring met studentenwoningen in steden zoals Brussel en Antwerpen. In een Belgisch-Nederlands samenwerkingstraject worden een studentencampus en enkele commerciële ruimten gerealiseerd. De huidige onaantrekkelijke plek is verdwenen. Leefbaarheid en veiligheid werden vergroot.

Verduurzamen bestaande woningvoorraad
Ook t.a.v. “het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad” hebben wij een goede partner gevonden in DuboLimburg (B). Passie delen, elkaar stimuleren, out of the box denken en samen uitdagingen bedenken in termen van oplossingen. Kansen zien in integrale oplossingen.

Over en weer ‘trotseren’ wij dus de grenzen. De fysieke afstand is te verwaarlozen; reizen tussen de beiden Limburgen is aantrekkelijker dan naar en van de Randstad.

Renovatie sociale woningen Spoorkolonie Sittard
Dubo Limburg (B) heeft een bezoek gebracht aan Sittard om daar de gerenoveerde woningen van de “Sjpoarkolonie” te bezoeken en ervaringen te vernemen van ons bureau. In Belgische Limburg speelt uiteraard ook het probleem van verouderde (sociale) woningbouw en de behoefte de woningen te renoveren tot lage energie-woningen. Waarom het wiel 2x uitvinden?

Ja, wij zien onszelf, zoals vele bedrijven in Limburg, als ‘verbinders’ en dat lukt zeer aardig in deze provincie!

Lees meer

van Lilian Zeekaf