Doosjes in de kerk voor nieuwe beleving.

Nieuwe functie Kerk Kerkrade

Eind 2014 bereikte ons de vraag van de Gemeente Kerkrade om mee te doen met een architectenselectie voor het herbestemmen van de voormalige Kerk Heilust tot Multifunctionele Accommodatie (MFA). De vraag was niet vreemd, wij hebben veel ervaring met het herbestemmen van kerken. Eerder waren wij al betrokken bij het gezondheidscentrum in de voormalig Leonarduskerk in Helmond, de boekhandel in de Dominicanerkerk Maastricht en het Kruisherenhotel in het Kruisherenklooster en -kerk.

Uitgesproken visie

Onderdeel van de indiening was een visie voor het ontwerp. De visie van mijn collega Harold Janssen was direct duidelijk: maak de achterzijde van de kerk open en schuif “doosjes” met het programma naar binnen. De “doosjes” worden geconditioneerd waardoor de bestaande kerk niet aangetast hoeft te worden. Het te conditioneren volume wordt hierdoor ook beperkt wat leidt tot een duurzaam energiegebruik.

Nieuw gezicht

Zo simpel als die visie klinkt was het natuurlijk in de praktijk niet. Het “doosje” met de “Grote Zaal” paste niet en stak uit. Dit bepaalde uiteindelijk dan ook het nieuwe gezicht van het gebouw dat zich nu aan de achterzijde van de kerk bevindt. En in de praktijk werden de “doosjes” niet naar binnen geschoven maar in de kerk opgebouwd. Maar uiteindelijk is de visie wel vertaald in een fraai MFA dat de naam “’t WestHoes” heeft gekregen. Een nieuwe ontmoetingsplek in de buurt.

Vooruitziende blik

Maar op sommige punten kwam de visie, met illustraties, wel heel treffend tot leven. Zo maakte Harold een schets waarin een gele graafmachine zijn werk in de lege kerk deed. Dat de graafmachines die uiteindelijk het werk daadwerkelijk deden ook geel waren en bovendien van zijn naam (H. Janssen) voorzien waren had hij vooraf niet kunnen bedenken.

Teamwork

Maar voor het zover was dat de uitvoering kon beginnen is er uiteraard nog heel veel gebeurd. SATIJNplus Architecten ontwierp het bouwkundig gedeelte en werd op installatietechnisch en akoestisch vlak bijgestaan door K+ Adviesgroep en op constructief gebied door adviesburo Brekelmans. Het programma werd diverse keren bijgesteld en ook het overleg met de verenigingen en maatschappelijke organisaties, die uiteindelijk het gebouw gaan gebruiken, leidde her en der tot aanpassingen. Zo kwamen er geluiddichte mobiele scheidingswanden in de “Grote Zaal” zodat de kleinere gedeelten ook voor repetities te gebruiken zijn.

Akoestiek

Daarnaast waren vooral de akoestische eisen vanaf het begin een rode draad. De “Grote Zaal”, waar ca. 400 bezoekers welkom zijn, moest vooral akoestisch goed afgescheiden worden van de overige ruimten om geen overlast te veroorzaken. Daarnaast mochten ook de woningen rondom de kerk natuurlijk geen overlast ondervinden. Dit laatste heeft er mede voor gezorgd dat er 44mm dik glas in de grote raampartij op het noorden geplaatst is. Dit raam geeft overigens een geweldig uitzicht over de naastgelegen speeltuin en de omgeving.

Strakke planning

In een aantrekkende markt, met stijgende bouwprijzen, werd uiteindelijk een aannemer gevonden die het werk zou gaan uitvoeren. Smeets Bouw ging in april 2017 van start met de uitvoering, bijgestaan door installatietechniek Ubaghs, EPM elektrotechniek en v.d. Werf en Nass was verantwoordelijk voor de constructie. De strakke planning (de gebruikers stonden te trappelen om het gebouw te betrekken) werd consequent nageleefd en begin maart 2018 werd het gebouw opgeleverd.

Centrale ontmoetingsplek voor Heilust

Smeets Bouw heeft, samen met de partners, een puik stukje werk afgeleverd en de visie van mijn collega Harold Janssen verwezenlijkt. Ook alle lof voor de Gemeente Kerkrade die de kerk op deze manier behouden heeft. Ook al is deze kerk geen monument, markant is hij zeker. En met deze invulling wordt de kerk opnieuw een centrale ontmoetingsplek voor de buurt.

Ik hoop dat de gebruikers net zoveel plezier hebben met het “bewonen” van het gebouw dan wij hebben gehad bij het bedenken ervan.

Wij komen graag nog een keertje langs!

Rob Hubert,
Architect/projectleider

 

2018-03-26T13:57:29+00:00