Sint Gerlachus is Groots Genieten.

‘Ten zuiden van Maastricht ligt in de kom tussen Maas en Albertkanaal het charmante Jekerdal. Je waant je hier niet in Nederland of België, maar in het midden van Frankrijk of Duitsland. Dat komt mede door de wijnranken die opkruipen tegen de zonnige hellingen van de Louwberg’.

Een introductie die recht doet aan dit stukje Maastricht, waar prominent het zorgcentrum Sint Gerlachus ligt. Het zorgcentrum stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en vraagt om een dringende renovatie.

 Back to the fifties
‘In overleg met de nieuwe eigenaar van het gebouw, Ferox Tower GmbH uit Duitsland en projectontwikkelaar PRM, gaan we het zorgcentrum renoveren met respect voor het oorspronkelijke ontwerp van de architecten Schwenke en Bosch. De architecten hebben indertijd optimaal gebruik gemaakt van de situering van het gebouw in het Jekerdal. Door de grote ramen en balkons genieten de bewoners van een grandioos uitzicht op de tuinen en de omliggende natuur. Het gebouw was zijn tijd ver vooruit en we maken graag gebruik van de kwaliteiten die het gebouw biedt’, vertelt collega architect Sandra Wigmans-Pustjens. ‘De stedenbouwkundige opzet en de functionele, kwalitatieve soberheid geeft het zorgcentrum een Dudokachtige stijl. Ja, ik ben wel een beetje verliefd geworden op dit gebouw’, glimlacht ze.

Renovatie ‘as simple as possible’.
Sandra vervolgt; ‘ons credo bij deze renovatie is ‘as simple as possible’, voor zowel het exterieur als het interieur. De balkons zijn bouwkundig aan vervanging toe. Een gedeelte van deze balkons worden vernieuwd, voorzien van een fijn hekwerk met wanden die voldoende privacy bieden voor de bewoners. Aan de andere zijden vervangen we de balkons door zogenaamde Franse balkons, waardoor het zicht naar buiten verbeterd wordt. Ook de fraaie lijnstructuur die zo kenmerkend is voor het originele ontwerp, blijft gehandhaafd.

Interieur
‘De huidige appartementen zijn ruim en variëren van grootte van ca. 50 tot 65 m2, met doorzonkamer en 2 slaapkamers. De bestemming zal ook na renovatie hetzelfde blijven; zorgappartementen waar ouderen zelfstandig wonen met enige hulp. Comfortabel en voorzien van alle moderne gemakken. De indeling van de woonruimten wordt wel zodanig gewijzigd dat ook de zorgverleners goed hun werk kunnen doen. Uiteraard geheel rolstoelvriendelijk en goed geïsoleerd’, aldus Sandra.

Van energielabel G naar A
Het sobere, maar duurzame renovatieplan zorgt voor een nieuw energielabel en wel van het huidige label G naar label A. De hoogste labelklasse en dat voor een zorgcentrum uit 1958! Men gaat er vanuit dat de huurkosten ook met het grotere wooncomfort, betaalbaar blijven. Architect Sandra: ‘Zorgcentrum Gerlachus is na de renovatie weer klaar voor de toekomst. Wij hopen dat nog vele generaties ouderen kunnen genieten in Sint Gerlachus en van dit prachtige stukje Maastricht.’

2019-02-27T08:26:25+00:00
Ontwerper zijn betekent goed om je heen kijken. Sferen proeven en benoemen wat je ziet. Het definiëren van beelden helpt om tijdens het scheppen van nieuwe ruimtes, nieuwe scenario te creëren. Wat maakt deze plek fijn, geborgen en een thuis?