Gas is Hot.

Binnen drie jaar moet het verboden worden om een gasgestookte cv-ketel te kopen. Daarvoor pleiten vijftien partijen, waaronder Gasunie en Essent, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Uneto-VNI en milieuorganisaties als Greenpeace.[1]

Verbod Cv-ketels

Ingegeven door het besluit van het kabinet om de gaskraan in Groningen in 2030 definitief dicht te draaien is de discussie over het gebruik van gas door huishoudens de afgelopen weken een hot topic. Een verbod op de verkoop van Cv-ketels zal veel impact hebben op bestaande woningen en vraagt meer van een woning dan alleen een nieuwe installatie.

Ambitieus

De afgelopen jaren hebben wij in diverse projecten (monumentale) woningen, zoals de Boostenwijk in Maastricht,  duurzaam getransformeerd. Het wel of niet toepassen van een gasgestookte CV-ketel is in deze projecten één van de thema’s. Duurzaam transformeren betekent namelijk niet alleen het opwekken van hernieuwbare energie en toepassen van duurzame installaties. Duurzaam transformeren is het verbeteren van de woonkwaliteit, de energiehuishouding en de architectonische kwaliteit van de woningen. Het liefst leggen we de lat hoog in een project en realiseren we een excellente gebouwschil, wekken we voldoende hernieuwbare energie op om energieneutraal te zijn, passen we materialen toe die minimaal belastend zijn voor het milieu én verbeteren we de ruimtelijk kwaliteit.

Realistisch blijven

Echter de realiteit is dat simpelweg niet alle ambities ineens waargemaakt kunnen worden en dat er een balans gezocht moet worden tussen de ambitie en de investeringsmogelijkheden van de opdrachtgever. In dat geval helpen wij onze opdrachtgevers om de juiste keuze te maken, zodat het project klaar is voor de toekomst.

Op toekomst voorbereid

Een voorbeeld hiervan is het project Sterrenberg fase 2 in Roermond, waarin we een excellente gebouwschil realiseren gecombineerd met lage temperatuur verwarming, maar vooralsnog de bestaande CV-ketel hergebruiken. Een voorbeeld van duurzame transformatie met een gasaansluiting. Maar zodanig dat over enkele jaren alsnog eenvoudig de stap naar gasloze woningen gemaakt kan worden.


Martje van Horrik
Architect | Specialisatie energietransitie


[1]
Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/binnen-drie-jaar-verkoopverbod-voor-cv-ketels

 

 

 

Lees meer

van Martje van Horrik