Renoveren doe je mét de bewoners

Duurzame, veilige en gasloze flats met eigentijdse uitstraling in Geleen.

Niet alleen in Limburg maar in heel Nederland vind je ze wel, de grote kolossale flats die ruimte bieden aan meer dan honderd woningen per flat. Zo ook in het Limburgse stadje Geleen. De twee oude ‘reuzen’ aan de Tenierstraat en de Jos Klijnenlaan zijn in het bezit van de woningcorporatie ZOwonen. De organisatie neemt het initiatief om de flats uit de jaren 70 van de vorige eeuw duurzaam te renoveren.

Nieuwe aanpak

Verduurzamen. De organisatie doet dit niet rūcksichtlos, zoals onze Duitse buren dit zo mooi zeggen, maar wil de bewoners betrekken bij de keuze van het ontwerp om zo samen de verduurzamingsslag te maken. Ons bureau is gevraagd de bewonersparticipatie samen met ZOwonen op te pakken.

Voorbereiding; in kaart brengen van bestaande situatie

Als BIM-modelleur maakte ik deel uit van het projectteam. Eind 2022 hebben we de bestaande toestand van beide flats gemodelleerd (3D-tekeningen). De bestaande structuurtekeningen van de flats dienden hierbij als onderlegger. Uiteraard hebben we een bezoek gebracht aan de beide flats voor een controlemeting om zo eventuele afwijkingen te kunnen corrigeren.

Graag licht ik beide flats even toe:

Flat aan de Tenierstraat

Flat Tenierstraat in vogelvlucht

Deze flat is tien verdiepingen hoog en biedt huisvesting aan honderd huishoudens. De begane grond is ingericht als centrale entree met aan beide zijden een berging. Elk appartement beschikt over één berging.

Bewonersavond

Tijdens een drukbezochte bewonersavond is er vanuit de woningcorporatie en de architect geluisterd naar de wensen van de huurders. Meedenken in wat mogelijk is, aangeven wat onmogelijk is.

Een korte samenvatting:

  • Ieder appartement moet worden geïsoleerd, van het gas af en het is noodzakelijk om nieuwe kozijnen aan beide zijden van de flat te plaatsen.
  • Plaatsing van zonnepanelen stond buiten kijf.
  • Ook de afwerking van de nieuwe balustrades was een grote wens.
  • Bewoners hadden grote behoefte aan een frisse en veilige entree en een veilige fietsenberging.
  • En tenslotte: aanpassing van de galerijen, waarbij de vloer van de galerij verhoogd moet worden zodat deze op gelijke hoogte komt met het appartement en geen probleem meer veroorzaakt voor niet-mobiele bewoners.

 

Ontoegankelijk voor niet-mobiele bewoners

 

Bewoners stemmen op hun voorkeur

Naar aanleiding van deze wensen zijn wij aan de slag gegaan en zijn een aantal varianten uitgewerkt. Daarna is er door de bewoners gestemd op het gewenste ontwerp.

Een van de varianten

De keuzes van de bewoners zijn vastgelegd in een definitief ontwerp. We zijn momenteel bezig met het aanvragen van de omgevingsvergunning om het plan van de grond te trekken.

Flat aan de Jos Klijnenlaan

De ‘Jos Klijnen flat’ is een groter complex van honderdvijfendertig appartementen, verdeeld over negen verdiepingen. De begane grond heeft dezelfde inrichting als de ‘Teniers flat’, echter met twee entrees. De ontwerpopgaven zijn ook exact hetzelfde als de ‘Teniers flat’.

Ook bij de ‘Jos Klijnen flat’ is een bewonersavond geweest waarbij de bewoners de keuzes voor het ontwerp kenbaar hebben gemaakt. ZOwonen is nu nog bezig met het verwerken van deze gegevens. Zodra wij deze hebben ontvangen kunnen wij het ontwerp verder afronden en ook bij deze flat de vergunning gaan aanvragen.

Nieuwe ervaring als BIM-modelleur

Dit is tot nu toe één van mijn favoriete projecten binnen de organisatie. Een uitdagend project dat een andere manier van modelleren vroeg. We hebben een werkmethodiek gevonden waarbij de 3D-tekeningen van de vele woningen snel en efficiënt konden realiseren. Dat is gelukt. Ik ben heel erg benieuwd naar de vorderingen en de reacties van de bewoners op de definitieve plannen.

Op naar het volgende (grote) project!

 

Carsten de Bruijn
Junior Bim-modelleur

Carsten, te midden van zijn collega’s BIM-modelleurs/projectleiders

Lees meer

van SATIJNplus Architecten