Open deuren

Het zijn voor ons open deuren; “behoud door ontwikkeling”. Gebouwen met kwaliteit blijven de moeite waard om door te bestemmen. Sint Gerlachus in Maastricht is een van de eerste moderne gebouwen voor seniorenhuisvesting in Maastricht. Prachtig gelegen aan het Jekerdal met zicht op de Sint Pietersberg en fort St. Pieter. Collega Sandra Wigmans noemt het “Groots Genieten”. De originele architectonische kwaliteit vormt voor ons de inspiratie om op door te bouwen.

Foto: de gevels worden gereinigd en zijn klaar voor de transformatie. Op de achtergrond het Fort Sint Pieter.

Eigentijdse indeling
De functie van seniorenhuisvesting blijft behouden. Het zorgzwaartepakket neemt echter toe, waardoor de plattegronden uit de jaren ‘50 niet meer voldoen. We hebben daarom een nieuw toegankelijk woonproduct ontwikkeld. De woonkwaliteit wordt ook verbeterd door verplaatsing en vergroting van de balkons. 

Behoed van de sloophamer
Rekening houden met de klimaatdoelstellingen hoort bij onze integrale aanpak. Het gebouw zou aanvankelijk gesloopt worden en vervangen door nieuwbouw. In het kader van circulariteit hebben we de studie verricht naar behoud van de constructie en hoofdstructuur. De energielabel-sprongen worden uiteraard gemaakt, waardoor het comfortabel en betaalbaar wonen blijft! Ook dit niet beschermd erfgoed wordt behouden door een integrale aanpak en ontwikkeling.

Lees meer

van Harold Janssen