Monumenten verduurzamen is zeker mogelijk.

Er is veel belangstelling voor het thema duurzaamheid, ook bij Monumenten.

Monumenteigenaren zijn veelal liefhebbers van bijzondere, historische panden. Door technische ontwikkelingen zien zij dat er steeds meer kansen zijn voor verduurzaming van het monument mét behoud van de cultuurwaarden van het erfgoed.

Standaardoplossingen zoals dubbel glas en dikke isolatiepakketten voor gevels en dak, kunnen echter ernstige gevolgen hebben voor de uitstraling van het monument. Er zijn zeker ook andere, meestal nog onbekende, maatregelen mogelijk.

Symposium Duurzaamheid en Monumenten

Om hieraan meer bekendheid te geven, organiseerde de gemeente Maastricht begin september een Symposium én een beurs over ‘Duurzaamheid en monumenten’ in de Lambertuskerk in Maastricht.
Op uitnodiging van de gemeente Maastricht, hebben verschillende specialisten, waaronder onze architect Harold Janssen een voordracht gehouden.

Erfgoedbeurs

De dag erna, tijdens de beurs ‘Duurzaam erfgoed’, heeft hij en Martje van Horrik, onze adviseur energietransitie, inzicht gegeven in de mogelijkheden voor het verduurzamen van monumenten en de toegevoegde waarde van biobased bouwmaterialen en het inzetten van oude ambachten. Voor alle bezoekers was het een leerzame en inspirerende dag.

Dank aan Servé Minus, adviseur cultuurhistorie Gemeente Maastricht, voor het initiatief en de uitnodiging.

Monumenten verduurzamen is zeker mogelijk!

 

Beelden: Laurens Bouvrie

Lees meer

van SATIJNplus Architecten