Heerlerheide Kom wordt verduurzaamd!

In de wijk Heerlerheide in Heerlen worden, in opdracht van woningcorporatie Weller, 153 woningen verduurzaamd en esthetisch opgewaardeerd, met als resultaat eigentijdse woningen met lage energiekosten, toekomstproof en met een frisse uitstraling.  

De wijk is gebouwd in 1953 en de woningen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De isolatiewaarde van het dak en de gevel is zeer beperkt. Daarnaast ontbreekt een ventilatiesysteem in de woningen waardoor de kwaliteit van het binnenklimaat niet meer voldoet aan een prettig comfort. Door de jaren heen zijn enkele woningen verkocht, waardoor er nu in de verschillende woonblokken een mix is van koop- en huurwoningen. Het renovatieproject betreft alleen de renovatie van de huurwoningen. Het ontwerp is afgestemd op dit versnipperde bezit, waardoor het project voor de totale wijk  een kwaliteitsverbetering is. Het streven is ook om de woningen mee te nemen die particulier bezit zijn.

De wijk wordt getypeerd door de verspringende daklijnen als gevolg van de aanwezig hoogteverschillen, de 9 verschillende woningtypes en een afwisselende groenstructuur. Desondanks kent de wijk een sterke samenhang. Uitgangspunt van het renovatie-ontwerp is het behouden van de eenheid in de wijk en tegelijkertijd de differentiatie tussen de straten te vergroten.

Aantrekkelijke uitstraling

Door het stralen en opnieuw in kleur voegen van het metselwerk wordt de schoonheid van de bestaande gevel weer zichtbaar. Enkele eenvoudige toevoegingen in de gevels, zoals een luifel, accentstroken tussen de nieuwe kozijnen en een bloemenraam bij een aantal woningen zorgt per straat voor een variërend kleurpalet, diversiteit en geeft de wijk een frisse aantrekkelijke uitstraling.

Duurzaam en energiezuinig

Na renovatie voldoen de woningen aan energielabel A. Dit wordt gerealiseerd door het vervangen van de kozijnen inclusief het glas en het na-isoleren van de spouwmuur. Na de asbestsanering van het dak worden er nieuwe geïsoleerde dakplaten en nieuwe dakpannen geplaatst. Een nieuwe warmte-terug-win-installatie zorgt niet alleen dat alle warmte in de woning blijft, maar ook voor voldoende ventilatie. Na deze renovatie kunnen de woningen eenvoudig aangesloten worden op een duurzame energiebron.

De werkzaamheden aan het modelblok zijn gestart. Naar verwachting wordt begin volgend jaar gestart met de gehele renovatie.

2019-09-20T07:58:19+02:00