Gelijk of ongelijk ?

Een tikkeltje commercieel of toch niet, al die themadagen in een jaar? Vandaag is ook weer zo’n bijzondere dag. Het is internationale vrouwendag met als thema ‘vrouwen en mannen zijn overal gelijk’. Een thema dat mij herinnert aan de oproep van Heleen Dura-van Oord naar diversiteit binnen de bouwwereld. 1

Jammer genoeg is het thema – tot op de dag van vandaag – nog steeds actueel, waarmee ‘de bouw kansen laat liggen’. Onderschatten en ondermijnen wij deze onderbelichte problematiek?

Hoewel ik tot op heden geen genderongelijkheid ervaar in mijn loopbaan als architect, raak ik tijdens het lezen van het interview met Heleen Dura – van Oord, toch nieuwsgierig naar ons eigen percentage aan vrouwelijke medewerkers… Ik lach tevreden als mijn rekenmachine een uitkomst van ruim 40% laat zien. Welgeteld 40% van mijn collega’s is vrouw! Vier jaar geleden was dit nog maar 28%. De ideale streefwaarde van 50/50 ligt binnen ons handbereik. Ik lees aandachtig verder, maar realiseer mij eveneens dat onze waarde bovengemiddeld scoort in de bouw.

Hoe ligt de verhouding tussen man en vrouw bij u op de werkvloer? 

Ik ben ervan overtuigd dat een samenwerking tussen man en vrouw een aanwinst is voor het bedrijfsleven, ongeacht de functie. Juist, omdat man en vrouw verschillen in sociale en psychologische kenmerken. ‘De evolutionaire psychologie stelt dat deze (huidige) verschillende kenmerken zijn gevormd in het pre-agrarische tijdperk. Al honderdduizenden jaren geleden, in de wereld van de jagers en verzamelaars, werkten man en vrouw samen om te overleven.’ 2 Dit samenwerkingsverband maakte man en vrouw complementair aan elkaar, waardoor verschillende specialisaties bij zowel de man als de vrouw zijn ontstaan. De wereld van de jagers en verzamelaars bewees in feite dat man en vrouw niet gelijk, maar wel gelijkwaardig zijn. Vandaar dat ik het thema van vandaag zou willen aanpassen naar ‘vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig’. We zijn vandaag de dag nog steeds verschillend, maar van gelijke waarde.

Maak jij het verschil ?

Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om diversiteit binnen een bedrijf nogmaals te belichten, middels een oproep aan alle werkgevers: Streef naar ongelijke eigenschappen op de werkvloer van gelijkwaardige werknemers. Wees transparant en toegankelijk, zodat je een vertrouwelijke voedingsbodem voor eenieder creëert. Ongelijke en complementaire eigenschappen van je werknemers vormen samen de motor van een innovatief, vruchtbaar en onconventioneel product of dienstverlening. Pas dan kun je als bedrijf verschil maken en je mannetje/vrouwtje staan!

 

 

1 Dura-van Oord, H. (zomer 2015), Heleen Dura-van Oord over vrouwen in de bouw : Naar voren leunen en vinger opsteken. De verbinding, #01, p.6-7

2 Harari Y.N. (2011), Sapiens : een kleine geschiedenis van de mensheid, Amsterdam : Uitgeverij Thomas Rap

Lees meer

van Omayra Mingels