Iedereen zou een kans moeten krijgen op een fijne woonruimte. Als je opgroeit in een aangename, stabiele woonomgeving en in een prettige buurt, zijn je kansen om het leven te kunnen leiden dat je graag zou willen leiden veel groter. Zoals Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad zegt: “Voor iedereen is wonen van waarde, maar wonen is niet voor iedereen vanzelfsprekend”.
Gelukkig zijn er volop plannen om het woningtekort aan te pakken. Wij werken zowel aan projecten waar leegstaande winkel- en kantoorpanden getransformeerd worden in woningen en we ontwerpen nieuwe duurzame woningen, vaak op bijzondere plekken. Op braakliggende terreinen of op onooglijke plekken in of aan de rand van de wijk waar bijvoorbeeld leegstand van voormalige bedrijfspanden een doorn in het oog is. Zo dragen we ons steentje bij aan het creëren van fijne, duurzame woonomgevingen.
Inbreiden
Succesvolle inbreidingsplannen of gebiedstransformaties vragen om een integrale benadering van het bouwinitiatief. Het aanpassen of wijzigen van bestaande bestemmingsplannen is vaak noodzakelijk, niet eenvoudig, maar wel mogelijk. Net zoals een gefaseerde ontwikkeling. Samen met de opdrachtgever, bouwpartners en gemeenten, kijken we verder dan vandaag en grijpen we kansen. Hierbij houden we uiteraard rekening met lokale woonbehoeften. Flexibiliteit, creativiteit, empathie, meebewegen en vaak een lange adem hebben, zijn daarbij cruciaal. Het is het allemaal waard!
Dag garages, hallo woningen.
De naamgeving van het bedrijf (ooit een begrip in het dorp) blijft behouden en verwijst naar de geschiedenis van de locatie.
Garage Strijbosch wordt Huis Strijbosch, Venray
Een mooi voorbeeld is Huis Strijbosch in Venray, een nieuw appartementencomplex met 18 levensloopbestendige koopappartementen op de locatie van de voormalige garage en showroom Strijbosch. Een garage met showroom midden in een woonwijk, is niet meer van deze tijd. Retail kan beter geclusterd worden aan de rand van een stad of dorp en niet in een (inmiddels) groene woonomgeving.
De nieuwe levensloopbestendige koopappartementen op de vrijgekomen plek, voldoen aan de wens van vele senioren om kleiner en comfortabel te kunnen wonen. Deze woningen bevorderen bovendien de lokale doorstroom die ruimte biedt aan starters of gezinnen op de woningmarkt. Het is een fijne leefomgeving geworden.
Architectenkeuzes
Tijdens het ontwerpproces van Huis Strijbosch hebben we veel aandacht besteed aan de buitenruimtes, zoals de balkons en dakterrassen met vaste plantenbakken. Voor de bewoner op het balkon voelt het alsof men in een groene tuin staat met veel privacy. De begane grond is opgetrokken uit roodbruin metselwerk, zodat deze laag mooi aansluit bij de buren, het gebouw van de Zorggroep. Om een warme en natuurlijke uitstraling te creëren zijn houten panelen voor de gevel gebruikt.
Het bouwvolume met de berging vormen samen een buffer tussen de woningen en het naast gelegen tankstation. Zodra dit tankstation verdwijnt, is het mogelijk om op de vrijgekomen plek de woonfunctie uit te breiden met patiowoningen.
Garage Klaver maakt ruimte voor appartementen Klaver en Kamille, Venray
Wonen Klaver, Blerick
In het dorp Blerick floreerde Garage Klaver. Een begrip in de regio. Eind 2023 sloot het garagebedrijf echter haar deuren. De grond werd verworven voor de realisatie van woningen. Door de sloop van de garage en showroom ontstaat er ruimte voor de bouw van 2 appartementencomplexen. Wij mochten deze gebouwen ontwerpen en gaven de gebouwen de namen Klaver en Kamille. Niet alleen een verwijzing naar Garage Klaver, maar ook naar de wilde bloemen die in de omgeving groeien. Beide complexen worden duurzaam ingepast in de bestaande woonomgeving, met een fraaie baksteenarchitectuur en groene elementen aan de gevels.
Klaver, koopappartementen
Het gebouw ‘Klaver’ wordt 5 bouwlagen hoog en omvat 25 duurzame koopappartementen. De glazen balustrades zijn met zeefdruk bedrukt met een subtiel, abstract patroon van de Klaver en de Kamille. Zo is er op een prettige manier aandacht gegeven aan de privacy.
Kamille, sociale huurappartementen
Naast Klaver komt het iets lagere gebouw met de naam ‘Kamille’. Dit 4 bouwlagen hoog gebouw omvat 21 sociale, levensloopbestendige huurappartementen. Woningcorporatie Woonwenz zorgt voor de verhuur van deze woningen. De bergingen van de woningen komen op de begane grond. Geen losse bijgebouwtjes op het terrein. Tussen en achter de nieuwbouw worden 46 parkeerplaatsen gerealiseerd. Ook daar is aandacht voor voldoende groen. Bovendien krijgt het groen rondom dit gebied een opwaardering en komt er meer ruimte tussen de Pastoor Stassenstraat en de nieuwbouw.
Met deze ontwikkelingen krijgen verschillende doelgroepen een fijne en duurzame woonomgeving. We kijken uit naar de realisatie van beide gebouwen.
Met dank aan:
Sander van Lier, Venterra uit Venlo.
Bouwmaatschappij Janssen, Huis Strijbosch
Bouwbedrijf Van Wijnen, Klaver & Kamille.