Stagiaire Iris Smits ‘Ik dacht, bij dat bureau kom ik vast niet naar binnen’

De 19-jarige Iris uit het Brabantse Soerendonk, studente bouwkunde aan de Avans Hogeschool in Tilburg zocht een stageplaats bij een architectenbureau. Tijdens haar oriëntatie trok de restauratie en herbestemming van de Dominicanerkerk tot ‘de mooiste boekhandel ter wereld’ en de transformatie van het Kruisherenklooster tot het unieke 5 sterren designhotel in Maastricht haar bijzondere aandacht. Zij was verkocht.

Een bureau dat zulke prachtige projecten mocht maken, daarvoor wilde ze wel naar Limburg afreizen. Toch was Iris overtuigd dat ze geen kans zou maken bij SATIJNplus Architecten. Gelukkig solliciteerde ze wel, want het bureau omarmt maar wat graag jonge studenten met een grote interesse voor monumenten en herbestemming.

Het afgelopen half jaar heeft Iris dagelijks de reis Soerendonk-Born gemaakt. Collega Sven uit Budel heeft haar zelfs iedere dag opgehaald en thuisgebracht. Wat een gentleman die Sven!

Onderwijs versus praktijk

Iris maakt direct duidelijk dat zij het afgelopen half jaar enorm veel heeft geleerd. ‘Meer dan op school’, grapt ze. Iris vertelt vol enthousiasme over de gave projecten waaraan zij mee mocht werken. Zij heeft van de modelleurs van SATIJNplus veel geleerd over o.a. het Revit-BIM softwareprogramma voor het ontwerpen en (ver)bouwen van gebouwen. Met name Angelina, mijn stagebegeleidster, heeft haar liefde voor monumenten met mij gedeeld. Zo bijzonder!

Wie ben ik en wat raakt me

Onze jonge stagiaire heeft haar ambitie om architect te worden bijgesteld. ‘Ik heb nu ontdekt dat ik helemaal niet zo creatief ben als ik dacht. Ik ben veel meer praktisch ingesteld. Het vak van architect is zo breed, daar ben ik door deze stage wel achter gekomen. Ontwerpen is maar één aspect van het vak. Van de architect wordt verwacht dat ze kennis heeft van bouwtechniek, brandveiligheid, logistiek, materialen, duurzame energietoepassingen en daglichtberekeningen, om maar enkele zaken te noemen.’ Iris is oprecht onder de indruk van alle kennis die aanwezig is en moet zijn in een integraal werkend architectenbureau.

‘Mijn interesse voor transformatie is na deze stage alleen maar versterkt. Met name het onderzoek naar leegstaande monumenten en een mogelijke nieuwe toekomstbestendige functie, vind ik mega interessant. Ook in combinatie met mijn interesse voor economie. Ben echt heel blij met mijn stageperiode’.

En dat is wederzijds. De spontane en leergierige Iris past prima binnen het team van SATIJNplus. Vandaar dat zij uitgenodigd is om na haar stage nog een aantal maanden in Born te blijven werken.

Familietrots

‘Mijn vader zou vast en zeker trots op mij zijn geweest’, denkt Iris. Haar vader is onlangs op een veel te jonge leeftijd gestorven. ‘Mijn vader werkte ook in de bouw, maar mijn twee oudere broers hebben nooit interesse in deze branche getoond. En nu volg ik, de jongste dochter, wel zijn voorbeeld. Gaaf toch?’

En dat kunnen we alleen maar beamen. Met haar enthousiasme en ambitie komt Iris er wel!

 

Lees meer

van Lilian Zeekaf