Sterrenberg

Multiculturele wijk met een sterke groene structuur.

Identiteit.

In opdracht van Wonen Zuid hebben wij de herontwikkeling van de wijk Sterrenberg fase 2, in Roermond ontworpen. De stedenbouwkundige opzet van de wijk, vrij groot van maat en schaal, zorgde voor het ontbreken van oriëntatie en herkenbaarheid.

Het ontwerp is daarom gericht op diversiteit in de architectuur. Het straatbeeld krijgt daardoor meer eigenheid en identiteit en verbetert de oriëntatie en herkenbaarheid. De architectuur van de wijk sluit nu beter aan bij de kleurrijke multiculturele bewoners.

De 39 drive-in woningen voldeden zowel vanuit het woonproduct als de energetisch eisen niet meer aan de toekomstige wensen en behoeftes. In het ontwerp is gezocht naar een eigen architectuurkwaliteit met respect voor de stedenbouwkundige samenhang in de wijk.

Het horizontale karakter van de woningblokken is behouden en differentiatie is toegepast door kleur en variatie in de plint van de blokken. De woningen hebben hierdoor een eigen identiteit gekregen.

Energietransitie.

De gevels van de woningen zijn volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Daarbij is de isolatiewaarde van de gevel en het dak enorm verbeterd. Hierdoor worden de energielasten lager en het comfort van de bewoners neemt toe.

De woningen hebben een laag-temperatuur verwarmingssysteem en een ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Voor nu wordt er gebruik gemaakt van de hergebruikte CV-ketel.

Op termijn kan, zonder grote ingrepen, overgestapt worden op een warmtepomp of warmtenet. Waardoor de woningen klaar zijn voor een gasloze toekomst.

Een project volgens het concept: