Museum het Schip

De bakermat van de Amsterdamse school.

Amsterdamse school, verbeelde idealen

Museum ‘t Schip is een museum voor de Amsterdamse School. Het museum is ondergebracht in een voormalige basisschool als onderdeel van het woningbouwcomplex het Schip in de Spaarndammerbuurt, de bakermat van de Amsterdamse School. De school is aanvankelijk gebouwd in 1915 en is in 1925 door Architect Michel de Klerk geïncorporeerd in het wereldbefaamde wooncomplex.

Zwierige atmosfeer.

Wij kregen de opdracht om de voormalige school te restaureren en te verbouwen tot museum. De specifieke wens van de gebruiker was om het gebouw in eerste plaats als collectie-item in te zetten.

Op de begane grond en de eerste verdieping is de geest van de voormalige basisschool bewaard gebleven. In de bestaande structuur van klaslokalen en gangen is de ticketfree-zone en vaste collectie ondergebracht.

Op de tweede verdieping, daar waar Michel de Klerk de originele school overbouwde, is een vrijere plattegrond ontworpen.

Het naargeestige karakter heeft plaatsgemaakt voor een lichtere en zwierigere atmosfeer, die past bij het oorspronkelijke ontwerp van De Klerk. Meer informatie via “ArchitectuurNL


Beelden Museum het Schip: fotograaf Lucas van der Wee