Huize Holtum

Huize Holtum is een rijksmonumentale kasteelhoeve daterend uit 1633. De hoeve bestaat uit 3 gebouwen, gelegen aan een binnenplaats en zijn omringd door een gracht. De boerenschuur is in opdracht van Porta da Vida getransformeerd naar een centrum voor dagbesteding voor ouderen en volwassenen met een beperking.

Comfortabel & Duurzaam.

In het ontwerp is gezocht naar een balans tussen oud en nieuw. De karakteristieke elementen van de schuur zoals de metselwerk kolommen, de houten kapconstructie en de monumentale schuurdeuren zijn daar waar mogelijk in het zicht gelaten. De nieuwe elementen, nodig om de schuur te transformeren naar een comfortabele en duurzame verblijfsruimte, zijn sober vormgegeven en er op gericht de schuurbeleving en karakteristiek van het gebouw te behouden. Door de schuur middels een doos-in-doos systeem te isoleren, de vloer te voorzien van vloerverwarming en het plaatsen van een klimaatsysteem is een comfortabel binnenklimaat gerealiseerd. Het klimaatsysteem is aangesloten op een warmtepomp waardoor de ruimtes gasloos verwarmd en gekoeld worden.

Binnen & Buiten.

Een prettige, veilige en gezonde omgeving voor deze doelgroep vraagt om een eenvoudig, overzichtelijk interieur met duidelijke oriëntatiepunten. Door het plaatsen van puien in de oorspronkelijke schuurpoorten is vanuit elke hoek zicht op de tuin en de binnenplaats. Deze visuele verbinding tussen de binnen- en buitenruimte zorgt tevens voor een bewustere beleving van het dag/nachtritme en de seizoenen en vergroot het welbevinden van de cliënten. De overkapping aan de schuur is bij mooi weer een extra activiteitenruimte. De oorspronkelijk knechtenkamer is omgebouwd naar een rustruimte waar de cliënten de mogelijkheid hebben om zich even terug te trekken met zicht op de historische binnenplaats. Beelden door Heer &Huis Heerlen