Gezondheidscentrum Helmond

Van kerk naar healing environment.

Healing environment

Samen met Groepscare heeft SATIJNplus zich gericht op het ontwerpen van een gezondheidscentrum in de Sint Leornarduskerk. Om een gebouw te kunnen behouden, moet het worden veranderd’, was het motto. De uitdaging was om de strenge kerkruimte tot een ‘healing environment’ om te bouwen, dat ook toegankelijk is voor bezoekers die niets met het christelijk geloof hebben. Het ontwerp voor het interieur van de Sint Leonarduskerk laat zien dat toevoegingen eigentijds en duidelijk zichtbaar kunnen zijn, zonder dat ze detoneren.

Reversibel

Er is een compleet nieuw gebouw van drie verdiepingen aan de binnenkant van de kerk geplaatst; het gezondheidscentrum staat volledig los van de wanden in de kerk zodat de structuur van de kerk ongeschonden is gebleven. Het ontwerp is dus vrijwel geheel reversibel. De plasticiteit van het nieuwe volume en de kleuraccenten verzachten de strenge baksteenarchitectuur, terwijl de gewelven op de galerijen en in het nieuwe trappenhuis de bezoeker er altijd aan herinneren in een bijzondere ruimte te zijn.