Eko Woonhuis

Een sfeervolle hedendaagse woning, gebouwd volgens de bouwtechnieken van vroeger.

Oude vaktechniek in hedendaagse woning.

Woonhuis Radder in Margraten hoort bij het bedrijfspand voor de biologische kruidenkwekerij PUUR-aroma. Het kloppend hart van dit bedrijf zijn de biologisch geteelde kruiden in pot. Deze zeventig verschillende soorten kruiden worden vrij van pesticiden, ledverlichting, kunstmest en genetische modificatie langzaam gekweekt. Bij zo’n maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering past een ecologische ‘groene’ woning.

Duurzame 'parasol' van houten spanten.

Voor de woning zijn natuurlijke materialen gebruikt uit de directe omgeving. (leem uit de bodem, eikenhout uit de Ardennen). Hierdoor past de woning mooi bij zijn omgeving, maar is er ook minder vervuiling door het korte transport van de primaire bouwmaterialen. Over de woning heen staat een duurzame ‘parasol’ van houten spanten en gordingen die een prachtig lichtspel geeft en zonnepanelen draagt. In de toekomst zal deze parasol volledig gevuld zijn met panelen op het zuiden en kan de woning ook de kwekerij van elektriciteit voorzien.

De woning is gas-loos en de elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen. De centrale verwarming wordt gevoed door een pellet CV. Dit is een soort gesloten kachel die gestookt wordt door houten pellets (korrels die een restproduct zijn van de hout industrie). Daarnaast wordt het warme tapwater opgewarmd door een zonneboiler systeem. Een combinatie van
deze verschillende installaties maken de woning duurzaam zonder
in te leveren aan comfort of functionaliteit.


Fotografie: Johannes Timmermans Fotografie voor Dagblad de Limburger