De Verééniging

Ongekend opdrachtgeverschap

Ongekend vakmanschap

Achter het Centraal Station Hengelo, bevindt zich het verenigingsgebouw dat door de Machinefabriek Gebr. Stork & Co in 1895 aangeboden werd aan diens personeelsvereniging. De oorspronkelijk rijk geornamenteerde architectuur en breed cultureel-/pedagogisch programma getuigt van de verantwoordelijkheid die de gebroeders Stork voelde voor zowel de fysieke als geestelijke gesteldheid van hun arbeiders. Al snel werd het verenigingsgebouw te klein voor de onderneming van de gebroeders Stork, waarna een ingrijpende verbouwing in 1938 volgde en uiteindelijk leeg kwam te staan.

Transformatievisie

In opdracht van INFESTOS BV heeft SATIJNplus Architecten de herbestemming van het verenigingsgebouw ontworpen, waarin de aanwezige monumentwaarde hersteld is en de verloren monumentwaarde op eigentijdse wijze is teruggebracht. De nieuwe aanbouw met boetiekhotel maakt de herbestemming van De Verééniging mede mogelijk. De Verééniging vormt de poort en de ontmoetingsruimte van het nieuwe stadsdeel en voormalig industrieterrein, Hart van Zuid – Hengelo.

CLT

De verloren monumentwaarde is binnen de oorspronkelijke contouren op eigentijdse wijze teruggebracht. Een van de meest ingrijpende wijzigingen uit 1938 is die van de toneelzaal met zadeldak naar platdak. De transformatie brengt het zadeldak terug in zijn vorm en met eenzelfde, maar eigentijdse, indrukwekkende vorm. Gekozen is voor de toepassing van CLT in combinatie met gelamineerde liggers als eigentijds en duurzaam materiaal, ten gunste van de snelheid en compactheid van de bouw.