Meten is weten!

Voordat de ontwerpers met hun creatief proces starten is er al een belangrijke fase afgerond; de opname van de bestaande toestand van een monumentaal gebouw. Een onmisbaar onderdeel van de aan het bureau gegunde restauratie- of transformatieopdracht. Wij bestuderen en analyseren van top tot teen het gebouw. Door middel van foto’s en metingen wordt het gebouw zo goed mogelijk in kaart gebracht. Inmeten gebeurt uiteraard ter plaatse, handmatig of met een 3D laserscanner. Vaak een tijdrovende maar hele interessante klus!

Waarom opmeten?
Door een gebouw op te meten en uit te tekenen worden de indelingen van de ruimtes, de diktes van de muren, de oppervlaktes en de volumes duidelijk. Ook eventuele bouwgebreken komen aan het licht zoals schades of verzakkingen. Met het opnamerapport wordt, zoals gezegd, een goede basis gecreëerd voor onze ontwerpers.

Privilege
Wij hebben het geluk én het privilege om op verschillende mooie historische locaties kennis te maken met prachtige gebouwen, industrieel erfgoed en klassieke monumenten. De diversiteit is bijzonder groot. Om maar een paar pareltjes te noemen: de voormalige Mijnsite Waterschei in Genk, Het Schip in Amsterdam en natuurlijk de Limburgse monumenten zoals het BACO-gebouw (Wonen Limburg Huis) en het Groot Seminarie in Roermond en de Dominicanenkerk, het Kruisherenhotel en het Museum aan het Vrijthof in Maastricht. Lees meer over deze prachtige gebouwen!

Lees meer

van Ruby Willems