Metamorfose voor Kasteel Wolfrath

Sandra Wigmans, projectarchitect van de restauratie en herbestemming van Kasteel Wolfrath is super trots op het eindresultaat. Samen met de nieuwe beheerders Bartho en Annet van der Heijden, die namens VDL Groep het Kasteel Wolfrath exploiteren, blikt zij terug op een bijzondere periode.

Sandra kijkt tevreden rond in de mooie en sfeervolle ontvangstruimte. “Onherkenbaar in vergelijking met vier jaar geleden! Kasteel Wolfrath stond al jaren leeg en was helaas erg verwaarloosd. Heel jammer voor deze ooit zo levendige plek. Velen mensen uit de regio en met name inwoners van Holtum hebben goede herinneringen aan het kasteel en haar adellijke bewoners. Ook ik herinner me de verhalen van mijn oma over het kasteel en de adellijke bewoners.. Dankzij VDL heeft Kasteel Wolfrath weer een toekomst.”

Een goede buur

Het 400 jaar oude Kasteel ligt verscholen tussen het groen en pal naast de autofabriek in Born. Als goede buur zag VDL Nedcar (onderdeel van VDL Groep) wel mogelijkheden voor het leegstaande kasteel. Met medewerking van Provincie Limburg en de Gemeente Sittard-Geleen kreeg VDL de kans een gastvrije plek te realiseren voor medewerkers, relaties en klanten van VDL. Een prachtige locatie voor diverse evenementen klein of groot, inclusief overnachtingsmogelijkheden.

Sandra Wigmans: “sober en doelmatig, zo geformuleerd door VDL werd onze leidraad voor deze restauratie en herbestemming. Na een uitgebreid historisch onderzoek hebben wij veel aandacht besteed aan de toekomstvisie en mogelijkheden onderzocht voor de gewenste invulling van het totale landgoed”.

Sandra vervolgt: “Het ontwerpproces was er een van zoeken en puzzelen. Met respect voor het monument en de bestaande indeling hebben wij gezocht naar de – volgens onze kennis en ervaring – meest wenselijke en efficiënte indeling.

In de meeste projecten werken wij intensief samen met de opdrachtgever én de gebruikers. Deze laatste was nog niet bekend en dat was best lastig. Wij hebben nu keuzes gemaakt in overleg met de representant van de familie Van der Leegte. Was de gebruiker hierbij betrokken, dan hadden wij wellicht mogelijkheden en wensen meer naar elkaar kunnen brengen.”

Buitengewoon geslaagd

“Toch een buitengewoon geslaagd project”, stelt Bartho van der Heijden vast. Hij en zijn echtgenote zijn ervaren mensen uit de hotelbranche. “Wellicht hadden wij enkele andere keuzes gemaakt, maar wij zijn geen restauratiedeskundigen. Het kasteel en haar bijgebouwen zijn een gegeven en de hotelfuncties moeten zich schikken. Sandra heeft ons, weliswaar achteraf, ingelicht over de mogelijkheden en de beperkingen. Daardoor is ons veel duidelijk geworden.

Onze woning bijvoorbeeld, is aan achterzijde van het kasteel. Omdat wij nog niet volledig bezet zijn, is deze keuze logistiek gezien, niet zo handig. We lopen heel wat af tussen het woon en zakelijk gedeelte. Wel hebben wij aan de achterzijde voldoende privacy. Bij nader inzien zijn wij dus blij met de door Sandra weloverwogen keuze.

Wij zijn sowieso nog steeds zoekende naar de meest efficiënte organisatie van alle activiteiten. Oefening baart kunst en wij voelen ons steeds meer op onze plek.”

Verhalen geven een ziel

“Door onze interesse voor historie en cultuur, zijn wij verliefd geworden op deze plek”, vervolgt Bartho. “Langzaam leren wij ook de geschiedenis van Kasteel Wolfrath en haar omgeving goed kennen. Niet alleen door de interessante verhalen van Guus Janssen, de historicus uit deze regio. Regelmatig komen mensen uit de omgeving langs en maken ons deelgenoot van hun herinneringen aan het kasteel. Zo ook Cas van Heugten, zijn vader was jachtopziener en woonde in de buurt van het kasteel. Cas kent het kasteel op zijn duimpje en kan uitvoerig vertellen over die tijd. Prachtig!”.

Lokale ondernemers

Familiebedrijf VDL Groep heeft ervaren lokale ondernemers, zoals SATIJNplus Architecten en LAUDY Bouw en Hees Installaties, geselecteerd voor de restauratie van Kasteel Wolfrath. Dat werd door de betrokken bedrijven bijzonder gewaardeerd.

“Er is een zogenaamd ‘papa en mama hotel’ gerealiseerd, zo noemen wij dit in onze branche,” vertelt Bartho. “Annet en ik zijn namelijk zelf dagelijks bezig met het verzorgen van de gasten. Alleen als de drukte het vereist huren wij mensen in. Wij zijn samen de uitdaging aangegaan om van Kasteel Wolfrath een succes te maken en dat gaat ons vast en zeker lukken! Zeker met de bedrijfseconomische, financiële en commerciële expertise van VDL die ons hierbij kan ondersteunen. Kasteel Wolfrath gaat een mooie toekomst tegemoet”.

Neem ook een kijkje op de projectpagina van Kasteel Wolfrath.

Lees meer

van Lilian Zeekaf