‘Ik voel mij helemaal thuis in de bouwbranche. Het werk is afwisselend en de vele contacten met mensen, van directies tot de jongens op de bouw, maakt het erg boeiend’.

In gesprek met Saskia Caumans uit Genhout, zelfstandig professional. Sinds kort maakt zij deel uit van de zogenaamde ‘flexibele schil’ van SATIJNplus Architecten. De flexibele schil bestaat uit een team van bevlogen vakmensen. Zij werken samen met de medewerkers van het architectenbureau aan uitdagende projecten.

Meer dan 17 jaar geleden heeft Saskia haar studie bouwkunde afgerond aan de toenmalige HTS in Heerlen. ‘Na mijn opleiding ben ik begonnen als bestekschrijver/bouwkundig tekenaar en later als assistent projectleider bij architectenbureau Duijsens en Meyer Viol in Kerkrade. In de bouwcrisis heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik als ZZP-er gestart’.

Was het moeilijk om aan opdrachtgevers te komen?
Saskia: ‘nee helemaal niet. Ik had inmiddels een mooi relatienetwerk en vertrouwen opgebouwd en mocht al snel klussen doen voor gemeenten, woningcorporaties, architectenbureaus, aannemers en adviesbureaus. De werkzaamheden zijn o.a. directievoering en toezicht, bouwvoorbereiding, beheer en onderhoud. Ik verzorg bijvoorbeeld in opdracht van gemeenten en woningcorporaties de bouwkundige inspectie van de onderhoudsstaat van gebouwen in het kader van de NEN2767’.

Wat is een van je meest bijzondere projecten?
‘Ik mocht meewerken aan een innovatief project vanuit de TU-Eindhoven. Het onderwijs wilde met het bedrijfsleven optrekken in haar zoektocht naar nieuwe bouwmaterialen in het kader van circulair bouwen. Deze samenwerkingsvorm zorgde, mede door het doorzettingsvermogen van de studenten, voor een geweldige dynamiek. Onderwijs en praktijk hebben zoveel van elkaar geleerd en dat leidde uiteindelijk tot de eerste woning in de slimste wijk van Nederland, in Helmond. Ik ben er niet meer actief bij betrokken, maar ik volg ze nog steeds’.

Hoe ben je met SATIJNplus Architecten in contact gekomen?
‘Ik kende Roy Odekerken vanuit het verleden en via LinkedIn -hoe makkelijk is dat nu- hebben wij opnieuw contact gekregen. Omdat er bij SATIJNplus behoefte was aan ondersteuning van het BCT-team (bestekken, calculaties, toezicht), ben ik gevraagd om kennis te maken. Dit heeft geleid tot een samenwerkingsovereenkomst en ik maak nu deel uit van de ‘flexpool’ van het architectenbureau. Ik blijf een zelfstandige ondernemer en combineer de werkzaamheden met mijn andere opdrachten. Hartstikke leuk!

Ik spring in, daar waar zij mij nodig hebben. De ene keer is dat als bestekschrijver en de andere keer bij het indienen van BRIM-subsidieaanvragen voor de instandhouding van monumenten. De projecten en de deadlines zijn leidend. Dat geldt overigens voor al mijn opdrachtgevers. Ik ben dus zeer flexibel en net zo gedreven om kwalitatief goed werk te verrichten als een werknemer. Want voor mij geldt zeer zeker;  als de opdrachtgever niet tevreden is, heb ik geen werk meer!’ We heten Saskia van harte welkom in ons team en veel succes bij SATIJNplus Architecten!

Belangstelling?
heb jij als ZZP-er wellicht ook interesse om deel uit te maken van onze ‘flexibele schil’? Wij zijn altijd op zoek naar gepassioneerde, ondernemende mensen, met of zonder ervaring! Ben jij een ontwerper, BIM-modelleur, bestekschrijver, calculator of toezichthouder en heb jij affiniteit met restauratie of wil je je graag ontwikkelen in het vak? Neem contact op met Wim Heuts, onze algemeen directeur en bereikbaar via wheuts@satijnplus.nl. Wij kijken naar je uit!