Museum aan het Vrijthof 2017-10-03T10:05:43+00:00

Project Description

Museum aan het Vrijthof Maastricht

In een van de oudste gebouwen van de stad, het voormalig buitenverblijf van Karel V.
Het museum is gedeeltelijk gevestigd in het historische Spaans Gouvernement aan het Vrijthof.

LUCHTKUSSEN DAK

De inspiratiebron voor de spectaculaire uitbreiding ligt in de structuur en historische ontwikkeling
van de locatie zelf. Het 16e eeuwse Spaans Gouvernement aan het Vrijthof (het logeeradres van Karel V,
koning van Spanje), het 18e eeuwse woonhuis aan de Papenstraat en de daartussen gelegen binnenhof
die in de loop van de 20e eeuw nagenoeg is dichtbebouwd.
De binnenhof is vrijgemaakt van bebouwing en met een transparant luchtkussen-dak overdekt.
De historische cour is weer zichtbaar en bruikbaar en is het hart van het complex.

 

MUSEUM OP POTEN

Zwevend in deze nieuwe ruimte is een opmerkelijk bouwwerk ‘op poten’ gerealiseerd waarin
de 18e eeuwse Maastrichtse stijlkamer is ondergebracht. Dit bouwwerk met opvallende buitenzijde
sluit aan bij de nieuwe uitstraling van de cour en fungeert als trait-d’union tussen de beide bestaande
gebouwen. De nieuwe horecazaak is gevestigd op de binnenplaats (de cour) van het museum. Door
het transparante luchtkussen-dak en de bestrating op de vloer krijgen de gasten een echt
‘buitengevoel’. Een unieke ambiance voor elke bezoeker.